Æbleakvavit

akvavit01

Solen begynder efterhånden at hænge så højt på himlen, at de smukke hvide og lyserøde æbleblomster lukker sig op, og lader små travle insekter flytte livgivende pollen rundt mellem de mange tusinde blomster. Under de rigtige forhold vil pollen bestøve, og kimen er lagt til en fantastisk forvandling – en udvikling fra ubetydelig til stor, sprød og saftig.

Det første plukker man altid for tidligt. Alt for tidligt – man kan ikke vente – og ingen bebrejder én. For det tager tid. Solen og varmen skal gøre arbejdet færdigt. Træet skal have lov til at fylde hver lille celle i frugten med saft og kraft – lige til bristepunktet. Det er da, man skal slå til. Høste træets og naturens arbejde. Plyndre træet!

Æblerne skal have lov at ligge et par uger i kasser for at eftermodne, så skal de kværnes, og den dejlige saft mases ud af æblemosen. Der er masser af sukkerstoffer og smag i den pressede æblemasse. Pulpen tilsættes lidt gær, og får lov at stå og gære.

Når gæringen er slut køres tankene til destillation hos en dygtig håndværker, der betjener sit håndsmedede kobberbrænderi. Her bliver de overflødige kilo smidt. Der bliver skåret ind til benet, og kun det bedste er tilbage. Solen – varmen – blomsten – insektet – bestøvningen – forvandlingen – udviklingen – saften – kraften – gæringen – brændingen – smagen.

akvavit014

Brændevin virker bare ikke som det rigtige ord. Det franske ”Eau de vie” – Livets vand dækker bedre – meget bedre.

Vi kalder det for gårdens æbleakvavit – lavet af os med kærlighed.  Det siger det hele!

Duften trækker øjeblikkeligt tankerne hen mod solmodne spiseæbler – en anelse sødlige sommerbær træder forsigtig frem. Smagen er mild og rund, og trods sine 38 % alkohol bærer den lifligt præget af frugt, og lader smagsløgene koncentrere sig om den tørre rene æblesmag.

akvavit012